Zeewier kan prima dienen als duurzame voedselbron

25-02-20

Zeewier kan prima dienen als duurzame voedselbron

Wageningse en Indonesische wetenschappers en bedrijven onderzoeken de mogelijkheden voor zeewierteelt. Zeewier heeft alleen zonlicht nodig, zuivert het zeewater en is bijzonder duurzaam te kweken. Ook is het gemakkelijk te verwerken in gezond en smakelijk voedsel voor mens en dier. Wereldwijd is 48 miljoen vierkante kilometer zeeoppervlak geschikt voor de teelt van zeewier. In 132 landen kan zeewier worden gekweekt, maar het gebeurt momenteel slechts in 37 landen 


In Indonesië wordt al op grote schaal zeewier gekweekt, ook voor de export. Het wordt ook wel gegeten. Meestal wordt het dan verwerkt in andere producten zoals sappen en babyvoedsel, of gebruikt als verdikkingsmiddel. Het leent zich niet alleen voor menselijke consumptie, maar ook voor verwerking in veevoer. 


Om de voorwaarden en mogelijkheden voor zeewierteelt nader te onderzoeken, voert Wageningen een studie naar zeewierteelt uit in Indonesië. Bij het vierjarige onderzoek zijn 20 Wageningse wetenschappers betrokken, van ecologen, dier- en plantwetenschappers tot specialisten in ontwikkelingssamenwerking en economen. 


De uitkomsten van het project geven meer inzicht in de mogelijkheden voor zeewierteelt wereldwijd. De onderzoekers willen bijvoorbeeld weten welke zeewiersoorten het meest geschikt zijn voor teelt en consumptie. Ze vragen zich ook af hoe mensen aangezet kunnen worden om meer zeewier te eten.


bron: Wageningen University & Research